De Europese Commissie voert de strijd tegen belastingontwijking op

De Europese Commissie voert de strijd tegen belastingontwijking op. Belastingadviseurs en andere tussenpersonen die fiscale constructies via het buitenland voor hun klanten opzetten, worden verplicht die constructies te melden bij hun nationale belastingdienst.

Dat staat in een voorstel dat EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) volgens ingewijden woensdag presenteert. De informatie wordt via een centrale databank uitgewisseld tussen de lidstaten. Het plan is onderdeel van een aangepaste richtlijn over administratieve samenwerking tussen de belastingautoriteiten en zou in januari 2019 in werking moeten treden.

Met de meldingsplicht mikt de commissie op alle mogelijke tussenpersonen, zoals accountants, advocaten, consulenten of bankiers. Wanneer de tussenpersoon gebonden is aan beroepsgeheim, of niet in de EU is gevestigd, dan geldt de meldingsplicht voor de belastingplichtige zelf.

De maatregel wordt voorgesteld naar aanleiding van de onthullingen over offshoreconstructies en andere belastingpraktijken van bedrijven en personen in de Panama Papers en de Bahama Leaks. In het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Portugal bestaat al een meldingsplicht voor nieuwe belastingconstructies.

De 28 lidstaten moeten de richtlijn goedkeuren. Daarvoor is unanimiteit nodig.

Bron: ANP